Dascălii navetişti au ajuns în pragul disperării. După ce li s-au tăiat salariile cu 25% aceştia nu îşi mai permit să plătească nici abonamentele de transport, mai ales că, din lipsă de bani, acestea nu li se mai decontează.
Chinul profesorilor pare să nu se mai sfârşească. În judeţul Mureş, anual, aproximativ 800 de profesori fac naveta pentru a preda în mediul rural. După diminuarea salariilor cu 25%, mulţi dintre profesorii navetişti mureşeni se văd nevoiţi să scoată bani din buzunar şi pentru abonamentele de transport, deoarece primăriile nu mai au bani să le deconteze. „Avem în jur de 800 de cadre didactice în fiecare an, care fac naveta şi, practic, nu le mai rămâne niciun ban. Avem profesori cărora nu li s-au decontat abonamentele de un an sau jumătate de an. Pot să spun că nicio primărie nu este la zi cu decontarea acestora. În asemenea condiţii mulţi profesori spun că mai bine se duc în şomaj, decât să predea şi să nu mai rămână cu bani în buzunar. Aceştia au familii, fac naveta, unii chiar în trei localităţi", a declarat preşedintele Filialei Mureş a Federaţiei Sindicale „Spiru Haret", Ioan Săcărea. Liderul de sindicat mai spune că un profesor debutant nu poate trăi din banii pe care-i primeşte. „Un profesor debutant avea 700 de lei salariu brut, din care s-a scăzut 50 de lei, conform noii grile de salarizare. Acum mai scădeţi 25%, tăierea salarială, plus încă vreo 15-25% sporuri şi cheltuielile de transport, care, de pildă, până în Iernut înseamnă 300 de lei lunar. Cu ce mai rămâne, din ce mai trăieşte profesorul respectiv?", a mai adăugat Săcărea.
Lege şi tocmeală
Claudiu Cătinean este profesor de istorie la Grupul Şcolar Band. Dânsul spune că nu li s-au decontat cheltuielile de transport din luna ianuarie. „Din cauza lipsei banilor ni s-a spus că nu mai beneficiem de decontarea abonamentelor, cu toa