708 romani se aflau anul trecut in inchisorile franceze, reprezentand 0,3% dintre strainii acuzati de infractiuni in Franta, si doar 1,2% din numarul total al persoanelor acuzate, nu condamnate, la nivel national au fost infractiuni comise de romani - sunt date prezentate de Bogdan Aurescu, secretar de stat pe afaceri europene, la Bruxelles, comisarului pentru justitie si drepturi fundamentale, Viviane Reding. Cum niciunul dintre cei 500 de repatriati nu avea cazier, toate datele indica faptul ca afectarea ordinii publice invocata de autoritatile de la Paris nu se sustine.
Delegatia Romaniei la Bruxelles
Aurescu a expus marti la Bruxelles Comisiei Europene pozitia Romaniei fata de masurile luate de Franta privind indepartarea de pe teritoriul francez a tiganilor romani.
"Am aratat ca desi partea romana este deschisa pe deplin cooperarii cu Franta, aspect dovedit de vizita efectuata la Paris la initiativa partii romane de cei doi sds, si care au venit cu propuneri concrete de cooperare, nu vom tolera nici incalcarea demnitatii cetatenilor romani, indiferent de etnie, nici a drepturilor lor fundamentale si nici a profilului Romaniei de stat membru UE. Nu vom tolera ca cetatenii romani sa fie discriminati", a declarat secretarul de stat in MAE.
Mai mult, Aurescu a aratat ca, din datele de care dispune Romania, invocarea argumentului ordinii publice in repatrierea romanilor nu se sustine. "Din datele furnizate de francezi, numai 708 cetateni romani se aflau anul trecut in inchisorile franceze pentru ispasirea unor condamnari, adica 0,3% din totalul persoanelor acuzate (nu condamnate) cetateni straini pentru comiterea unor infractiuni in Franta. Marea majoritate a infractiunilor comise sunt de gravitate mica, asa numita infractionalitate de vitrina. Astfel, doar 1,2% din numarul total al persoanelor acuzate (nu condamnate