Ritmul alert al vieţii, alergiile la diverşi stimuli şi medicamentele pentru inimă ori cele pentru sistemul nervos fac psoriazisul să devină "agresiv". Sursa: Shutterstock
Factorii genetici alături de diverse cauze externe duc la apariţia psoriazisului, o afecţiune cutanată cronică, manifestată prin apariţia unor zone roşii acoperite de scuame (coji) groase de culoare alb-sidefie. În România, boala afectează circa 500.000 de persoane şi apare în special între 15-30 de ani şi 50-60 de ani.
Semnele sunt vizibile în special pe coate şi genunchi, dar pot apărea pe orice altă regiune a corpului, de la scalp la palme, tălpi, unghii sau zone axilare şi inghinale. Medicii fac o trecere în revistă a factorilor care pot declanşa sau agrava psoriazisul şi oferă soluţii care i-ar putea ajuta pe bolnavi.
1. Stresul
Viaţa stresantă e una dintre cele mai frecvente cauze care duc la apariţia psoriazisului, mai ales în cazul tinerilor, spune medicul Mircea Tampa, dermatolog la Spitalul Clinic de Dermatologie "Prof. Dr. Scarlat Longhin" din Bucureşti. Calitatea vieţii celor afectaţi scade simţitor. Pentru a ţine sub control boala, medicii recomandă folosirea tehnicilor de relaxare şi concentrarea pe lucrurile pozitive din viaţă.
2. Alergiile
Alergiile pot fi responsabile de trecerea bolii dintr-o fază uşoară în una severă. "La persoanele alergice scade capacitatea organismului de filtrare a unor particule din aerul atmosferic şi astfel se formează produşi chimici alergeni, care favorizează apariţia psoriazisului", explică prof. dr. Traian Mihăescu, medic primar pneumolog la Spitalul de Pneumologie Iaşi.
3. Pastilele de inimă
Şi medicamentele pot fi "vinovate" de apariţia sau agravarea bolii. "Cele mai incriminate sunt medicamentele de inimă şi cele de tensiune din clasa beta-blocantelor (propranolol), cele