Adriean Videanu, ministrul economiei, a luat ieri prima decizie de eliberare din funcţie al unui director general dintr-o companie de stat pe motiv de management defectuos. Schimbările de manageri nu sunt o noutate când vine vorba de companii de stat, dar până acum acestea au fost cu precădere politice.
Compania unde a fost descoperit "managementul defectuos" este Iprochim, un instititut de inginerie chimică specializat în elaborarea documentaţiilor tehnice necesare pentru industria chimică şi petrochimică din România, înfiinţat în 1948, cu afaceri de 2,5 milioane de euro anul trecut.
"Decizia de eliberare din funcţie a fost motivată de managementul defectuos, lipsit de transparenţă şi contrar intereselor institutului, efectuarea unor cheltuieli de prestări servicii şi protocol nejustificat de mari, obstrucţionarea actului decizional al Consiliului de Administraţie a societăţii, risipa de resurse umane şi financiare, neglijarea activităţii de bază a institutului, aportul nesemnificativ la contractarea de noi lucrări", spun reprezentanţii Ministerului Economiei. Astfel, începând de ieri, în funcţia de director general a fost numită Aurelia Mihaela Oprescu care-l înlocuieşte pe Mihail Iuşuţ.
"Sunt angajată de 30 de ani în acest institut şi am parcurs toate etapele dezvoltării în acest domeniu. Am fost rând pe rând inginer de concepţie, şef de departament şi director tehnic. Îmi este dificil să vă dau exemple privind managementul defectuos al acestei instituţii. Domnul Iuşuţ a fost numit în funcţie anul trecut la pensionarea vechiului director al institului", spune Aurelia Mihaela Oprescu.
Iprochim a avut anul trecut un profit net de 27.000 de euro făcut de 229 de angajaţi. Institutul a proiectat majoritatea platformelor chimice din România, printre care se numără Amonil Slobozia, Arpechim Piteşti, Doljchim Craiova, Petromidia Năvodari, Amurco B