Sentimentele anti-rromi s-au intensificat în mai multe ţări din Europa. Franţa şi-a apărat, ieri, politica la Bruxelles. Incidentul petrecut luni, la Bratislava, în care un bărbat a împuşcat mortal şase ţigani, a făcut înconjurul lumii. Presa internaţională leagă măcelul de politica rasistă a guvernului de la Paris.
La originea atacului armat ar fi stat ura agresorului faţă de această etnie, susţine cotidianul slovac SME. „Incidentul se încadrează în tendinţa de xenofobie împotriva rromilor observată în ultima vreme în Europa" apreciază şi „New York Times".
În timp ce poliţia slovacă anchetează încă motivele crimei, rude şi vecini ai victimelor au spus că atacatorul protesta adesea împotriva romilor, acuzând familia că face trafic de droguri şi că tulbură liniştea. „Întotdeauna era foarte ostil faţă de persoanele colorate şi ne ura (...). Se lua de noi tot timpul", a povestit o tânără de etnie rromă, care susţine că este nepoata uneia dintre victime. În Slovacia rasismul poate porni însă şi de la nivelul autorităţilor locale.
Consiliul municipal din Michalovce, oraş din estul Slovaciei, a anunţat că va extinde zidul existent care separă comunitatea de romi de restul oraşului. Localnicii au colectat deja 3.000 de euro pentru a finanţa lucrarea, despre care autorităţile municipale susţin că îi va "proteja pe cei 1.800 de rromi de zgomot şi traficul intens".
Legi pe bandă rulantă
În acest timp, Franţa continuă să inventeze diverse măsuri împotriva ţiganilor români. Ministrul francez al Imigraţiei, Eric Besson, a anunţat că Executivul de la Paris pregăteşte mai multe amendamente la pachetul de legi privind imigraţia, care vizează romii şi permite repatrierea străinilor în cazul în care ei reprezintă o ameninţare a ordinii publice "prin acte repetate de furt sau cerşetorie agresivă".
Una dintre propuneri va permite, potrivit lui Besson,