Rusia a inaugurat duminică un nou oleoduct care va lega Siberia de piaţa energofagă a Asiei. Este primul pas către ruperea dependenţei Rusiei de Europa, cel mai mare client energetic al său. Până azi, UE nu a găsit căile de a scăpa de dependenţa sa de vânzătorul rus.
Tronsonul conductei de petrol în lungime de 67 de kilometri, care leagă centrul de distribuţie din oraşul Skovorodino, în Siberia de est, de frontiera nord-estică a Chinei, este, de fapt, o ramură a oleoductului Siberia-Pacific (localităţile Taişet, Irkutsk-Nahodka, Vladivostok). Conducta spre Pacific este ruta prin care Rusia intenţionează să intre ca actor principal pe piaţa energetică a Asiei, unde „setea energetică" a Japoniei a fost depăşită de cea a Chinei, ţară în care expansiunea economică generează un consum de petrol aflat într-o creştere ultrarapidă şi continuă.
Deocamdată, oleoductul către Pacific, planificat a avea o lungime de 2.750 kilometri şi o capacitate de cca 350.000 tone/zi, nu a ajuns la malul Mării Japoniei. Proiectul, care ar trebui să fie gata în 2012, este finalizat în proporţie de circa 50% între Taişet şi Skovorodino, dar, chiar şi aşa, este de natură să schimbe arhitectura strategică de export energetic a Rusiei şi, mai ales, paradigma relaţiei economice şi politice cu Europa - marele cumpărător din prezent, cu care Rusia se află într-o relaţie de interdependenţă.
Împreună cu ramura „chineză" inaugurată duminică, tronsonul Taişet-Skovorodino deschide regiunea Irkutsk, una dintre ultimele zone petrolifere încă neexploatate, către imensa economie a Chinei, care până acum importă petrol rusesc, în cantităţi modeste, pe căi feroviare. Consecinţa: noua cale de transport marchează primul pas ce concretizează deschiderea de pieţe alternative pentru energia rusească - o strategie care, dincolo de raţiunile economice, s-a coagulat şi ca răspuns la încercările, mai