Cei care au carte de muncă şi drepturi de autor, dar şi studenţii care au colaborări ori cei care trăiesc din chirii sunt obligaţi să cotizeze la sănătate. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Noile reguli privind contribuţiile pentru persoanele care obţin venituri din activităţi independente sunt extrem de neclare în ceea ce priveşte datoriile la fondul de asigurări de sănătate. Acum o săptămână se ştia că achită contribuţia la sănătate doar cei care au venit exclusiv din drepturile de autor.
Oficialii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) spun acum că, de fapt, o persoană care are carte de muncă şi drepturi de autor trebuie să achite contribuţiile de două ori, pentru primele lunar, pentru drepturi anual.
Noua lege prevede însă că plata se face lunar. Pe de altă parte, ies la iveală multe situaţii în care legea prevedea de ani buni achitarea de contribuţii la sănătate însă mulţi nu au ştiut şi s-au trezit că li se cere să plătească retroactiv pentru ultimii cinci ani.
Mai nou, casele de asigurări primesc de la ANAF listele cu cei care au avut venituri, trimit acasă somaţii de plată şi la nevoie pot începe exectuarea silită.
Cine trebuie să plătească
Potrivit Legii 95 din 2006 orice persoană fizică care nu este salariată dar obţine venituri impozabile trebuie să plătească contribuţie la fondul de sănătate. "Se includ aici drepturile de autor, convenţiile civile, dobânzi, chirii, dacă sunt unica sursă de venit. Studenţii au dreptul la servicii medicale gratuite numai dacă nu realizează venituri din muncă. Din momentul în care încep să muncească, trebuie să plătească şi la fondul de sănătate", explică reprezentanţii caselor de asigurări.
Scutiţi doar cei care au ocazional venituri
În cazul Ordonanţei 58/2010 care reglementează veniturile obţinute din activităţi independente, o