Aproape fiecare al cincilea furt comis la Paris are ca autor un cetăţean român, iar într-unul din patru furturi comise de minori, autorul este originar din România, potrivit Ministrul francez de interne Brice Hortefeux care a prezentat ieri presei, în premieră, date despre infracţiunile comise de români în capitala Franţei.
Astfel, rata cu care a crescut numărul infracţiunilor comise de români la Paris într-un an şi jumătate este de 259 la sută.
Într-un dialog cu ziarul Le Figaro, Eric Besson, ministrul pentru imigraţie, a confirmat că repatrierile românilor - de etnie romă sau nu - aflaţi în ilegalitate vor continua. Pînă în prezent au fost desfiinţate 128 de tabere ilegale de romi, iar 979 dintre locatarii lor au fost repatriaţi în România. în aproape 80% din cazuri este vorba despre aşa-numitele repatrieri voluntare, restul fiind repatrieri forţate. Ca şi colegul său de la interne, Besson nu s-a referit la romi, ci la români şi bulgari:
"Este vorba despre un fenomen recurent. Aceşti 979 (de români repatriaţi, n.r.) aduc la 8.200 numărul de români şi bulgari repatriaţi în ţările lor de origine de la 1 ianuarie anul trecut. Ce s-a întîmplat anul acesta este o accelerare a unui proces deja existent. Am avut sistematic această problemă de când românii şi bulgarii au beneficiat de libertate de circulaţie. Noi afirmăm clar că nu stigmatizăm pe nimeni. Nu există romi, există români şi bulgari aflaţi în situaţii de ilegalitate", scrie Realitatea.net.
Luni seară, la postul public de televiziune, Ministrul de Externe Teodor Baconschi a estimat că repatrierea romilor cu o sumă de bani în buzunar nu este o soluţie. Baconschi a lansat un nou apel la un efort european de integrare a romilor, fiind vorba despre o problemă multi-seculară şi trans-naţională.