Ministrul de externe Teodor Baconschi a recunoscut luni seară că locul obţinut de România în componenţa serviciului diplomatic european nu este cel dorit şi a reafirmat că trebuie respectat echilibrul geografic, considerând că până acum „cei mari şi-au luat partea leului“.
„În prezent, rezultatul este decepţionant. Adică doar un maghiar şi un lituanian au reuşit să se plaseze pe orbita serviciului la nivel de şef de delegaţie. Principiul că o treime din componenţa serviciului provine din diplomaţiile statelor membre trebuie neapărat respectat. Altminteri, nu respectăm echilibrul geografic şi nu dăm legitimitate acestui instrument prin care UE se ambiţionează să se poziţioneze ca actor global“, a declarat Baconschi.
Un raport dat publicităţii de Institutul polonez pentru afaceri internaţionale (PISM) arăta că singurii membri noi ai UE care vor primi posturi de ambasadori în cadrul noului serviciu diplomatic al UE sunt Ungaria (ambasador UE în Norvegia) şi Lituania (ambasador în Afganistan).
Raportul PISM acuza UE că nu a ţinut cont de regiuni sau de limbi atunci când a împărţit noile posturi. Majoritatea ambasadorilor provin din Franţa, Italia, Belgia şi Germania. Ambasadorul UE în Rusia va fi spaniol, cel din Ucraina va fi portughez, cel din Armenia italian, iar cel din Azerbaidjan belgian.
Înfiinţarea serviciului este una dintre cele mai importante schimbări introduse prin Tratatul de la Lisabona, care a intrat în vigoare în 1 decembrie 2009. Acesta vizează să facă acţiunile externe ale UE mai coerente şi mai eficiente, sporind astfel influenţa UE în lume. Serviciul o va ajuta pe şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, să îşi îndeplinească mandatul şi va lucra în cooperare cu serviciile diplomatice din statele membre.
Ministrul Baconschi a spus luni seară în emisiunea de la TVR că „deocamdată, noii membri sunt clar penalizaţi“, ad