Una dintre cele mai vechi colecţii de ceasuri din Baia Mare aparţine lui Adalbert Farago (64 de ani). Printre cele 46 de exemplare se află şi un IWC din 1860 , care face parte din prima colecţie de ceasuri de buzunar a companiei elveţiene.
Adalbert Farago (64 de ani) se numără printre primii ceasornicari din Baia Mare, iar de mai bine de 40 de ani a început să pună bazele unei colecţii de ceasuri de epocă de invidiat. Din colecţie fac parte peste 46 de ceasuri de diferite mărimi şi modele, atât de buzunar, cât şi de mână sau de masă, dintre care cinci au o vechime de 150 de ani.
A dat 100 de lei pe un ceas
„Ca ceasornicar am avut ocazia să îmi treacă prin mână mii de ceasuri, aşa că am profitat de fiecare ocazie pe care am avut-o pentru a-mi completa colecţia. Pentru mine ceasornicăria este o artă, mă simt exact ca un chirurg care oferă pacientului viaţă. Atunci când aud că ceasurile încep să tâcâie mi se umple inima de bucurie", mărturiseşte Adalbert Farago. Băimăreanul a început să înveţe arta ceasornicăriei încă din copilărie, de la 14 ani, când studia la Şcoala de Ceasornicărie din Galaţi şi a devenit ucenicul marilor ceasornicari din acea vreme. „Am prins repede meseria pentru că am şi îndrăgit-o, aşa că la numai 20 de ani, după ce m-am întors din armată am reuşit să am propria mea ceasornicărie, în centrul vechi al oraşului, unde lucrez şi astăzi", explică ceasornicarul. În cei 40 de ani de când a început să colecţioneze ceasuri, Adalbert Farago a făcut tot posibilul să intre în posesia celor mai valoroase ceasuri care i-au trecut prin mână.
„Unul dintre ceasurile de buzunar care datează din 1860, un IWC Watch din Elveţia, l-am cumpărat în urmă cu 35 de ani şi am dat pe vremea respectivă 100 de lei. Este din oţel şi face parte din primele colecţii de ceasuri apărute în lume", arată ceasornicarul. IWC Watch este o compani