Fermierii, care au solicitat subvenţii pe la Uniunea Europeană pentru crearea sau modernizarea sistemului propriu de irigaţii, au depus până în acest moment proiecte în valoare de circa 10 milioane de euro, potrivit raportului de selecţie pe măsura de modernizare a exploataţiilor agricole din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).
"Înregistrăm o creştere substanţială a proiectelor care cuprind şi investiţii în sisteme de irigaţii, depuse în cadrul PNDR de către beneficiarii care doresc să primească fonduri europene nerambursabile", anunţă Ciprian Alic, director general adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, care gestionează peste 8 miliarde de euro, bani europeni destinaţi agriculturii în perioada 2007-2013.
În 2010, la nivel local s-au contractat peste 400.000 de hectare pentru irigat din cele peste 7 milioane de hectare de teren agricol pentru care fermierii primesc subvenţii directe în vederea cultivării, la acestea adăugându-se irigaţiile din surse proprii de apă la care recurg fermierii.
Dosarele care includ şi achiziţia sistemelor de irigaţii sunt depuse de fermieri pe măsura 121, de modernizare a exploataţiilor agricole. Până în prezent, aproape 5.300 de fermieri au depus proiecte pentru modernizarea exploataţiilor, 1.500 dintre aceştia primind deja aprobarea de finanţare. În buzunarul beneficiarilor au intrat deja 182 mil. euro, o parte din aceste sume fiind direcţionate astfel şi către îmbunătăţirea sistemelor de irigaţii.
"Irigaţiile sunt esenţiale pentru agricultura românească. Crearea unor sisteme la nivelul exploataţiei agricole este o alternativă viabilă şi eficientă. Din păcate, rezolvă situaţia doar la nivelul fermei respective şi nu este o soluţie sistemică. Cu toate acestea, investiţiile realizate de beneficiarii privaţi în sisteme de irigaţii conduc la creşterea producţiei. Pe lâ