Au fost la un pas de moarte dar cu ajutorul unui transplant s-au vindecat. Au crezut atunci că au renăscut şi au sperat că vor duce o viaţă normală, dar acum se gândesc cu groază la viitor pentru că sunt puşi să plătească o parte din tratamentul de care depinde viaţa lor.
Este vorba despre transplantaţii de ficat care au aflat cu stupoare de pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate că trebuie să plătească din buzunar o parte din preţul medicamentelor pe care până acum le primeau gratuit.
Tratamentul fără de care corpul le respinge ficatul transplantat îi costă lunar pe fiecare în jur de 10.000 lei, sumă pe care nici măcar parţial nu au cum să o suporte singuri. Mai întâi au fost zvonuri care i-au speriat, acum acestea s-au transformat în realitate şi sunt îngroziţi.
Din gratuite, medicamentele au devenit doar compensate
Pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a fost publicată o listă cu medicamente din care reiese că pentru achiziţionarea chimiosupresoarelor strict necesare transplantaţilor, aceştia trebuie să plătească o diferenţă de bani din propriile buzunare. Nu mai intră în categoria celor gratuite, având acum statutul medicamentelor compensate parţial.
"Foarte puţini sunt cei care ştiu ce înseamnă starea post-transplant şi ce implică ea. Pentru noi, cei care am făcut transplant de ficat viaţa este o luptă permanentă iar acum cel mai mult ne îngrijorează coplata la medicaţie pe care nu o putem suporta pentru că este vorba de foarte mulţi bani. Ca să nu mai vorbim despre ce înseamnă schimbarea medicaţiei la un pacient cu transplant că este un risc pe care nimeni nu şi-l asumă. Un medicament mai puţin eficient poae duce la pierderea grefei şi ulterior la deces", ne-a declarat medicul Crina Ştefănescu, preşedinta Asociaţiei Transplantaţilor de Ficat din România.
"Am pensie de 5