Ultimul volum din colecţia National Geographic poate fi achiziţionat cu „Adevărul“ la preţul de 13,99 lei. Pentru majoritatea străinilor, România se identifică cu imaginea lui Dracula. Realitatea este însă mult mai interesantă.
Născută în mijlocul unui mănunchi de tărâmuri, fiecare cu specificul lui, România a absorbit, practic, influenţe din toate punctele cardinale. Influenţele trace şi latine au fuzionat cu cele asiatice, germane, franceze şi slave, greceşti şi ungureşti, evreieşti şi armeneşti. Arta, arhitectura, literatura şi muzica românească, toate prezintă dovezi ale amestecurilor culturale.
Pentru occidentali, cel mai cunoscut mit legat de România se referă la contele Dracula din Transilvania. Din momentul în care „Dracula", romanul din 1897 al lui Bram Stoker, a fost ecranizat, România a devenit sinonimă cu acest personaj de ficţiune. Totuşi, contele nu se regăseşte nici în miturile românilor, nici în istorie. Personajul istoric Dracula a fost un principe al Munteniei, numit Vlad Ţepeş.
Meşteşuguri deosebite
Adevărata cultură a României este însă oglindită de poporul ei. Viaţa acestei ţări nu poate fi descoperită decât pe străzi şi în sate, la stânele din munţi, pe păşuni în perioada strânsului fânului în căpiţe, în cadrul serbărilor câmpeneşti şi în primirea călduroasă din casele oamenilor.
Moştenirea rurală a României este încă vie şi reprezintă o poartă nevăzută către trecutul Europei. Ea cuprinde toate tipurile de meşteşuguri, inclusiv torsul şi ţesutul, sculptura în lemn, prelucrarea metalelor, pictura icoanelor pe sticlă şi arta încondeierii ouălor.
Expoziţie de artă tradiţională
Dacă vreţi să aflaţi detalii despre viaţa în satele româneşti, vizitaţi Muzeul Ţăranului Român. Acesta a început ca o colecţie de ţesături tradiţionale în 1875 şi a crescut treptat, ajungând una dintre cele mai originale expoziţii de a