În ultimii cinci ani, peste 25 de unităţi de producţie deţinute în mare parte de multinaţionale din industria alimentară au fost închise ca urmare a deciziei acţionarilor de a restructura afacerile. În urma acestor închideri, liniile de producţie au fost relocate fie în alte unităţi de producţie locale, fie în alte ţări din regiune, şi aproape 3.000 de angajaţi au fost disponibilizaţi.
Analiştii susţin însă că vârtejul închiderilor de fabrici nu s-a oprit şi că vom vedea noi unităţi de producţie cu lacăte la porţi începând din 2011.
"Închiderea de fabrici este o tendinţă în derulare de mai mulţi ani în România. Acest aspect este deosebit de dureros, ţinând cont de faptul că în comparaţie cu alte ţări nivelul industriei locale este slab. Ne aşteptăm la un nou val de închideri de fabrici în toate industriile în 2011, iar principala problemă este că, ţinând cont de investiţiile străine directe mici şi eficienţa limitată de a atrage noi investitori, România riscă să piardă potenţialul de centru industrial al Europei", a declarat Michael Weiss, vicepreşedinte şi partener al companiei de consultanţă managerială A.T. Kearney.
Atât el, cât şi reprezentanţii companiei de consultanţă imobiliară Colliers International susţin că această tendinţă a fost determinată de mai mulţi factori, dar că principalul motiv care stă în spatele unor astfel de decizii este de multe ori de natură financiară.
"În România, foarte multe fabrici au fost situate în locaţii centrale şi pe terenuri scumpe. De aceea, majoritatea producătorilor aflaţi în această situaţie au decis să relocheze fabrica şi să vândă terenul. Pe de altă parte, unele fabrici deveniseră neprofitabile sau clădirile respective nu mai erau eficiente. Dacă proprietarii au avut ocazia să vândă acea locaţie şi să investească într-o fabrică nouă, mai eficientă, au făcut-o", a declarat Georgiana A