Sub presiunea numărului crescând de cazuri de infectare cu virusul West Nile, Ministerul Sănătăţii sfătuieşte populaţia să se ferească purtând haine cu mâneci lungi şi împiedicând intrarea ţânţarilor în apartamente. Până la a se ajunge în acest punct însă, instituţiile abilitate ar fi putut face mult mai mult. Sorin Boaje, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Operatorilor în Dezinsecţie, Deratizare şi Dezinfecţie (ANODDD), a declarat pentru România Liberă că a anunţat toate autorităţile cu privire la pericolul declanşării unei epidemii cu virusul West Nile, dar nimeni nu l-ar fi luat în seamă.
„Încă de la primele semne care au apărut în ţările vecine am trimis în scris numeroase avertizări Guvernului, Ministerului Sănătăţii, prefecturilor şi primăriilor marilor oraşe, în care i-am anunţat cu privire la declanşarea epidemiei cu virusul West Nile. De la nici o autoritate nu am primit nici măcar un răspuns. Oricum, în marile oraşe ale ţării, majoritatea contractelor pentru dezinsecţie se atribuie firmelor prietene cu primarii respectivi. De ani de zile sunt aceleaşi firme", adaugă Sorin Boaje. Potrivit reprezentantului ANODDD, problema este amplificată şi de lipsa supervizării: „Ceea ce este cel mai grav e faptul că nimeni nu verifică rezultatele şi calitatea serviciilor de dezinsecţie prestate". Boaje susţine că există oraşe în care contractele au fost încheiate chiar şi pe o perioadă de 25 de ani sau, cum e cazul Bucureştiului, contractul iniţial a fost prelungit prin şase acte adiţionale, fără să se mai facă licitaţie publică.
„Contractul este încă în vigoare"
4,3 milioane de euro a plătit anul trecut Primăria Capitalei firmei SC 3D România SA pentru dezinsecţie în Capitală. Plata a fost făcută în baza unui contract încheiat în 1996, obţinut în urma unei licitaţii, care a fost prelungit în ultimii 14 ani prin şase acte adiţionale. După ce România L