Este unul dintre cei mai apreciaţi pictori români. Are lucrări în colecţii de stat şi în străinătate: Franţa, Germania, Austria, Canada, Sua, Danemarca, Israel, Siria.
Născut în nordul Moldovei, în satul Todireni, Gheorghe Mihai Coron, a păstrat permanent legătura cu locurile natale. Este atras de frumos din copilărie, de pe vremea când era fascinat de atelierul de croitorie al părinţilor.
O familie de meseriaşi
„Am crescut într-o familie de meseriaşi. Mama era croitorească, cred că de la ea moştenesc dragostea asta pentru desen. Chiar am vrut să mă fac croitor. Mi se părea extraordinar”, povesteşte maestrul Coron.
Părinţii au vrut să-l facă inginer, dar viaţa a avut alte planuri pentru el. A fost învăţător, profesor de matematică, iar în cele din urmă a ales fascinantă lume a artei, de care nu s-a mai despărţit.
A dat la Institutul de Artă din Iaşi. A absolvit printre primii şi ales să vină să profeseze la Galaţi, unde a fost profesor de desen timp de 20 de ani la Liceul Pedagogic.
Fie că lucrează în acuarelă sau ulei, pictorul simte aceeaşi plăcere a muncii pe care o duce la bun sfârşit întotdeauna, fără să se gândească la oboseala orelor petrecute în atelier.
În picturile sale predomină peisajul lacustru. „M-am născut între două ape şi un peisaj colinar. Ţin minte că vara mergeam la păscut cu vitele pe malul apei, iar iarna până la şcoală mergeam pe gheaţă”, spune Coron.
A făcut însă şi portrete, flori, nuduri, compoziţii, dar şi lucrări de mari dimensiuni. „Eu am încercat să fac şi pictură abstractă şi mi-am dat seama că nu mă reprezintă şi nu aş şti până unde să merg. Pictura mea este o pictură naturalist-realistă. Am făcut pictură şi după natură. Dacă văd un sat sau un grup care îmi place, caut să le schiţez”, spune pictorul.
Foarte importante pentru Mihai Coron sunt rig