În timpul deceniilor de creştere rapidă, China a prosperat permiţând întreprinzătorilor privaţi să se dezvolte, adesea în detrimentul vechiului şi ineficientului sector de stat al economiei. Acum, companiile de stat sunt cele care ies în faţă.
Pe fondul temerilor privitoare la capacitatea de susţinere a actualului nivel ridicat al creşterii economice, guvernul chinez a pompat fonduri publice în companii de la care se aşteaptă să îmbunătăţească baza industrială şi să angajeze mai mulţi oameni, scrie The New York Times.
Noi date publicate de Banca Mondială indică o creştere a proporţiei producţiei industriale realizate de companiile controlate de statul chinez anul trecut. În plus, investiţiile companiilor de stat au crescut puternic.
Aceste date, cât şi o serie de alte semnale alimentează semnele de întrebare ridicate de analişti dacă nu cumva China, care se autodefineşte drept socialistă, dar este adesea considerată în Occident drept "brutal capitalistă", nu încearcă de fapt să sporească controlul guvernului asupra unor părţi ale economiei.
A devenit a doua cea mai mare economie a lumii
Distincţia ar putea fi mai importantă în prezent decât a fost în trecut. China a devansat Japonia, devenind a doua mare economie a lumii în acest an, iar modelul său de dezvoltare direcţionată de stat este enorm de atrăgător pentru ţările sărace.
Dornici cândva să înveţe de la Statele Unite, liderii chinezi şi-au reafirmat în decursul crizei financiare credinţa în propria abordare privitoare la managementul economiei, în care capitalismul privat joacă doar un rol de susţinere.
Problema controlului de stat versus cel privat este una delicată în China. După decenii de reforme economice, multe mari companii de stat sunt aşteptate să opereze profitabil. Cele mai mari companii private se finanţează adesea de la bănci de stat sau îşi coordoneaz