Piaţa de antidepresive din România a înregistrat în primele şase luni ale anului 2010 o creştere de 21,3% cu peste 1,4 milioane de unităţi vândute faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009.
"Tulburările de depresie şi anxietate au crescut considerabil ca incidenţă în ultimul an şi jumătate. Este un fenomen descris pentru prima dată la criza din 1930 în domeniul business şi industrial, acolo unde practic pierderile au fost masive atunci aşa cum sunt şi acum. Profesiile de ajutor, psihiatrii, psihologii, sunt mai puţin afectate de criză. Din experienţa personală şi din discuţii cu colegii avem persoane din zona de management care au făcut apel la ajutor psihologic fiind afectate strict de criză", spune un psihoterapeut din Capitală.
În aceste condiţii în care criza face ravagii în minţile managerilor, psihiatrii, psihoterapeuţii, dar şi producătorii de antidepresive câştigă bani buni în această perioadă.
Dacă în alte ţări cum este spre exemplu Elveţia, bancherii stresaţi au asigurări pentru consiliere psihologică, iar asigurătorii oferă reduceri pentru astfel de poliţe dacă sunt cumpărate pentru mai mulţi angajaţi, în România nu se pune încă problema de aşa ceva, dar cu toate acestea există premisele că veniturile psihologilor vor continua să crească.
În România există în prezent 50.000 de medici, dintre care câteva mii s-au specializat în psihoterapie şi psihiatrie.
Psihiatrii se diferenţiază de psihoterapeuţi prin faptul că majoritatea lucrează în spitale şi tratează de la boli considerate moderate, aşa cum este depresia, până le cele mai grave, cum este schizofrenia. Pe de altă parte psihoterapeuţii lucrează în cabinete private şi tratează boli uşoare, moderate.
Un psihoterapeut câştigă în medie sub 1.000 de euro, însă veniturile maximale pot ajunge la 1.500 - 2.000 de euro pentru cei foarte cunoscuţi. În aceste condiţii, rezul