Povestea creată de romancierul irlandez Bram Stoker a înfierbântat mintea multor producători, scenarişti şi regizori. De la „Nosferatu“ (1922) şi până la ultimul „Twilight“ (2010), imaginea vampirului bântuie sub lumina reflectoarelor. Urmărind statisticile publicate de portalul Imdb.com reiese că sunt 223 de filme în care celebrul conte a jucat vreun rol şi peste 650 de pelicule în care se face referire la persoana sa.
De asemenea, Dracula este personajul despre care s-au făcut cele mai multe filme pe parcursul timpului, urmat fiind, la ceva distanţă, de detectivul nr. 1 al Marii Britanii, Sherlock Holmes. Cele mai cunoscute filme despre contele din Transilvania sunt „Dracula“ din 1931, „Dracula“ din 1958 şi „Dracula“ din 1992 (cunoscut şi ca „Bram Stoker’s Dracula“). Pelicula din 1931 l-a avut în rolul principal pe Béla Lugosi (actor ungur născut în Lugoj), în cel de-al doilea film rolul principal a fost interpretat de Christopher Lee, iar în filmul „Dracula“ din 1992 a jucat rolul contelui actorul Gary Oldman, căruia i s-au alăturat în celelalte roluri actori faimoşi, precum Winona Ryder, Anthony Hopkins sau Keanu Reeves. Pelicula fost regizată de Francis Ford Coppola.
Totuşi, dincolo de toate cifrele (căci bugetele producţiilor „Dracula“ au cunoscut schimbări semnificative), contele trece şi el printr-o serie de transformări. În primul rând, îşi „schimbă“ domiciliul din Ungaria lui Stoker în România. Lucru nu tocmai bine văzut de români. Apoi, îşi caută o gazdă reală, una pe care romancierul nu o găsise, acesta fiind inspirat mai curând de poveştile despre vampiri care circulau în epoca victoriană. Persoana voievodului Ţepeş, sângeros descris de cronicile germane, a dus la o simbioză între acesta şi contele însetat de sânge, simbioză susţinută de un marketing puternic, din care, dacă am lăsa deoparte naţionalismele defazate, am avea,