Statele care sunt principala destinaţie a emigranţilor români şi bulgari au fost invitate în Franţa, la o întâlnire despre imigraţie, la care ţările de provenienţă a acestora nu au fost chemate.
Parisul a ivitat la un summit pe problema imigraţiei Germania, Italia, Spania, Grecia şi Marea Britanie, ţările preferate de românii care pleacă la muncă în străinătate. Valentin Mocanu, secretarul de stat pentru problemele romilor în relaţia cu Franţa, susţine că reprezentanţii guvernului român au cerut explicaţii părţii franceze despre această întâlnire care ar avea o „abordare exclusivistă". „Partea franceză a negat orice discuţie cu privire la situaţia romilor sau cu privire la aquisul comunitar în cadrul acestei întâlniri. A spus că va discuta dreptul la azil, de aceea la întâlnire sunt invitaţi şi reprezentanţii guvernului canadian. Această întâlnire nu va fi privită ca una a instituţiilor europene sau privind legislaţia europeană", a spus Mocanu.
Ieri, Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri europene în Ministerul de Externe, s-a întâlnit cu Viviane Reding, comisarul european pentru justiţie, pentru a discuta abordarea europeană a problemelor legate de romi. De altfel, şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Teodor Baconschi, a declarat că acţiunile de trimitere a romilor din Franţa înapoi în România au fost „ambalate ca repatrieri voluntare", dar autorităţile române se tem că ele „ar putea avea semnificaţia unor expulzări colective". Pe de altă parte, primarul Romei, Gianni Alemanno, susţine că numeroşi romi care au părăsit Franţa, în contextul repatrierilor voluntare, au ajuns la Roma, avertizând că vor fi demolate peste 200 de minitabere de nomazi, potrivit cotidianului Il Tempo.
În această situaţie, Alianţa Civică a Romilor anunţă proteste chiar în ziua summitului, în timp ce Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa ia în calcul po