Stagnarea tranzacţiilor pe piaţa imobiliară determină notarii publici să reducă taxele pentru tranzacţiile imobiliare. Analiştii imobiliari spun însă că reducerea anunţată nu reflectă realitatea.
Evoluţia pieţei imobiliare în primele şapte luni ale anului a stat la baza reducerii cu 10% a taxelor pentru tranzacţiile imobiliare, potrivit reprezentanţilor Camerei Notarilor Publici Bucureşti. „Având în vedere evoluţia pieţei imobiliare din România în primele şapte luni ale anului 2010 ca urmare a influenţei recesiunii economice, valorile orientative imobiliare cuprinse în Ghidul privind valorile orientative ale proprietăţilor imobiliare - 2010, pentru municipiul Bucureşti şi judeţele Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov şi Teleorman se reduc cu 10%, începând cu data de 1 septembrie", se menţionează într-un comunicat de marţi al Camerei Notarilor Publici Bucureşti.
Preţurile reale, sub grila notarială
Grila după care notarii calculează taxele şi impozitele minime pentru tranzacţiile cu apartamente în Bucureşti a fost stabilită, pentru acest an, la valori mai mici cu 30- 40%, ajustarea fiind urmarea scăderii pieţei imobiliare în 2009. Reprezentanţii agenţiilor imobiliare susţin însă că reducerea de 10% nu reflectă realitatea de pe piaţă, în condiţiile în care preţurile la imobile au înregistrat după 2008 căderi care ajung şi la 60%. „Reducerea taxelor notariale ar trebui să fie cam de 15%, pentru a reflecta ce se întâmplă pe piaţa imobiliară. Preţurile reale sunt mai mici decât grila notarială. De exemplu, pentru un apartament de două camere care se tranzacţionează cu 55.000 de euro, grilele notariale indică 59.000-63.000 euro. Reducerea de anul trecut, de 30%, operată prin iulie a fost apropiată de realitate. Sunt foarte puţini notari care calculează taxele la valoarea reală şi pot apărea unele complicaţii", ne-a declarat Loredana Fănică, consilier juri