Perele sunt unele din minunatele fructe ale toamnei. Dulci, zemoase, parfumate si foarte sanatoase, perele sunt ideale in aceasta perioada a anului.
Originare din Asia Centrala, perele i-au cucerit pe greci cu mai bine de 2.000 de ani in urma. Acestia credeau ca sunt fructele zeilor, lasate pamantenilor ca o dovada a generozitatii, scrie Cuisine AZ.
Romanii sunt cei care au diversificat soiurile de par si le-au cutivat, prima data, din abundenta. Astazi, perele exista in toata lumea, in ambele emisfere, dar cu toate acestea la scara industriala sunt cultivate doar vreo duzina de soiuri, adica cele capabile sa reziste transportului si expunerii in magazine.
Exista trei familii principale de pere:
- Pere de vara, cele mai renumite fiind soiurile Guyot si Williams, care sunt bune de mancat pana in octombrie.
- Pere de toamna, Hardy Beurre, care sunt comercializate pana in martie.
- Pere de iarna, soiul Crassane, perfecte de mancat din spetembrie pana in decembrie.
Perele sunt o sursa excelenta de fibre, contin antioxidanti, vitamine, precum si apa naturala, dar au foarte putine calorii, respective 85 de calorii la 100 de grame de fruct. Sub si in coaja perelor pot fi gasite vitaminele A, B1, B2, C, K, potasiu, magneziu, sodiu, calciu, fier, fosfor, cupru, iod si o cantitate neglijabila de grasimi sanatoase.
Beneficii pentru sanatate
Cuprul si vitamina C au efect antioxidant care blocheaza radicalii liberi. Mai mult, perele asigura sanatatea inimii si a colonului, prin concentratia mare de potasiu si fibre, care reduc nivelul colesterolului si elimina toxinele din colon.
Perele protejeaza organismul impotriva cancerului mamar si previn degenerescenta maculara, trei portii de pere, in perioada sezonului reducand cu 36% riscul de aparitie a degenerescentei maculare, p