Cu toate că ar fi putut folosi, timp de patru luni pe an, produse eficiente împotriva ţânţarilor, autorităţile nu au făcut asta prevalându-se de o parte dintre prevederile unei directive europene. Sursa: EVZ
În ultimii doi ani, cel puţin în Capitală, ţânţarii s-au înmulţit simţitor, motiv pentru care ar fi nevoie de programe mai eficiente de deratizare şi dezinsecţie. Avertismentul aparţine Comisiei Interministeriale de Supraveghere Metodologică şi Recepţie a Programului de Deratizare şi Combatere a Ţânţarilor şi a fost lansat încă de anul trecut. Cu toate acestea, autorităţile au săltat neputincioase din umeri invocând o directivă europeană care le interzice statelor membre utilizarea produselor care conţin malation - cea mai eficientă substanţă împotriva acestor insecte, după cum susţin specialiştii.
"De doi ani nu mai putem utiliza malation, cea mai eficientă substanţă de acest tip, deoarece Uniunea Europeană (UE) a interzis folosirea ei", a explicat, la rândul lui, Andrei Leca, directorul firmei 3D România, care deţine monopolul pe dezinsecţie în Capitală.
Franţa a ştiut să interpreteze corect directiva
Directiva 98/8/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, adoptată în februarie 1998, la care fac referire a utorităţile de la Bucureşti, nu interzice însă cu desăvârşire malationul.
Potrivit acesteia, "statele membre UE pot autoriza temporar, pentru o perioadă de maximum 120 de zile, introducerea pe piaţă a produselor biocide care nu respectă prevederile directivei". Printre ele se numără şi malationul, pentru care se poate obţine o derogare, în cazul unui "pericol neprevăzut (cum este infectarea cu Virusul Nilului de Vest, transmis de ţânţarii din familia Culex)".
Decizia de a folosi substanţa aparţine autorităţilor statului care o utilizează. Acestea trebuie să notifice însă celelalte stat