Leul ar putea coborî la un minim record faţă de euro din cauza instabilităţii politice din România, dar şi în contextul deteriorării cererii pentru active riscante pe fondul temerilor privind economia globală, potrivit unei analize a Brown Brothers Harriman & Co., citată de Mediafax.
Cursul ar putea creşte la circa 4,4 lei/euro, potrivit estimărilor, apropiat de minimul record de 4,4012 lei/euro înregistrat pe 29 iunie. "Pe fondul problemelor globale, ne aşteptăm ca acest curs să urce treptat în următoarele săptămâni. Am dori să adăugăm şi că instabilitatea politică este o problemă care probabil se va înrăutăţi", avertizează analiştii.
Bursele din Europa şi Asia sunt în scădere, la fel ca majoritatea valutelor tranzacţionate pe pieţele financiare internaţionale, în aşteptarea rapoartelor privind preţurile de pe piaţa rezidenţială americană şi încrederea consumatorilor din SUA. Datele vor influenţa încrederea investitorilor în procesul de relansare economică globală şi, implicit, vor afecta direcţia pieţelor.
Analiştii Brown Brothers Harriman & Co. amintesc de măsurile dure de austeritate şi de moţiunea de cenzură din iunie, prevestind deteriorarea situaţiei politice de la Bucureşti în această toamnă. "Guvernul de coaliţie a rezistat la limita moţiunii de cenzură din iunie, care a vizat reducerile de salarii şi pensii, iar un nou astfel de vot a fost anunţat de opoziţie pentru această toamnă. Popularitatea guvernului s-a prăbuşit la minime record", spun analiştii firmei de servicii financiare.
Moneda naţională s-a depreciat accentuat în prima parte a şedinţei interbancare de ieri, pe fondul contextului internaţional nefavorabil, astfel că referinţa BNR a urcat cu 2,71 bani, la 4,2597 lei/euro, cea mai înaltă cotaţie de la 23 iulie.
Leul ar putea coborî la un minim record faţă de euro din cauza instabilităţii politice din Român