În prima zi a lui septembrie, cele două instituţii de cultură îi aşteaptă pe argeşeni cu porţile deschise. Intrarea este libără pănă la ora 24.00
Ziua porţilor deschise este ocazia ideală pentru toţi cei care n-au vizitat până acum secţiile muzeului, să treacă pragurile celor două instituţii. La Muzeului Judeţean Vizitatorii au la dispoziţie, spre deosebire de precedentrele “Porţi deschise” şi o expoziţie-eveniment.
200 dintre cele 250 piese de tezaur aparţinând instituţiei finanţate de Consiliul Judeţean au fost scoase în vitrine, pentru a fi admirate de vizitatori. Este prima dată când se organizează o manifestare de acest gen, şi asta pentru că, de fiecare dată, conducerea muzeului s-a temut ca nu cumva cei ce vin să se delecteze cu frumoasele şi rarele exponate să nu plece numai cu imaginea acestora, ci chiar cu ele în genţi sau în buzunare.
„Vă daţi seama că este un risc foarte mare să expui toată bogăţia muzeului, cartea sa de vizită. Ne-am temut să facem des lucrul acesta, pentru că nu am avut bani ca să protejăm aşa cum se cuvine expoziţia. Acum avem şi camere de luat vederi amplasate în sală, plus personalul muzeului”, spune Dragoş-Alexandru Măndescu, director adjunct al Muzeului Judeţean Argeş.
Bijuterii de mii de ani
Organizatorii chiar au de ce să se teamă, pentru că această expoziţie prezintă adevărate comori pentru zona Argeşului, descoperite în special în timpul săpăturilor arheologice. Aici puteţi găsi brăţări dacice de argint din Olt şi Rociu, din perioada lui Burebista, cercei şi inele de aur din epoca romană, secolul al doilea. Inedit este şi un urcior în formă de berbec, din ceramică grecească de epocă romană, datând din secolul I înainte de Hristos. În România acesta este unicat, iar în lume se mai găsesc trei: în Republica Moldova, în Ucraina şi în Rusia. Iubitorii de artă pot găsi la expoziţia cu numele