În 1939, doctorul David Iancu a fost trimis de Partidul Comunist să se alăture autorităţilor chineze în timpul celui de-al doilea război chino-japonez (1937-1945), conflict care s-a desfăşurat paralel cu cel de-al Doilea Război Mondial.
Doctorul David Iancu avea 29 de ani când a ajuns în China. Timp de şase ani, medicul român a lucrat alături de alţi voluntari din Europa şi a ajutat China în timpul conflictului cu Japonia. Românul avea experienţă ca medic pe front după ce a luat parte şi la războiul civil spaniol.
Despre experienţa doctorului român David Iancu în China a povestit fiica acestuia, arhitecta Tania Iancu, într-un interviu acordat agenţiei de presă Xinhua.
Astăzi, Xinhua relatează despre povestea românului care a murit în 1990, dar a cărui experienţă în China încă mai prezintă interes. În 2004, în timpul unei vizite oficiale în România, preşedintele Chinei, Hu Jintao, a ţinut să aducă aminte în discursul său despre trei români, doi medici şi soţia unuia din ei care "au ajutat în mod eroic poporul chinez în lupta sa împotriva ocupanţilor japonezi". Unul dintre ei era David Iancu.
Voluntar în războiul altora
"În întreaga mea copilărie, tatăl nostru ne-a vorbit despre perioada în care a luptat alături de armata chineză. Tata avea în casă obiecte aduse din China, fiecare obiect avea povestea lui şi el ne spunea cum a luptat în China şi prin ce greutăţi a trecut. El a plecat din România cu gândul că trebuie să ajute poporul chinez în lupta împotriva agresiunii japoneze", declara în 2005, pentru China Radio Internaţional, Tania Iancu.
Astăzi, agenţia de presă Xinhua reia povestea doctorului român, cu ocazia aniversării, a 65 de ani de la victoria Chinei.
Pe 10 august 1939, tânărul doctor David Iancu s-a îmbarcat la bordul vasului Aeneas, care a plecat din Liverpool (Anglia), spre Chin