AFARĂ! Primarul Capitalei a dat un ordin prin care evacuează aproape jumătate dintre atelierele în care lucrează artiştii plastici din Bucureşti.
100 de ateliere şi spaţii de expoziţie folosite, de aproape 30 de ani, de Uniunea Artiştilor Plastici (UAP), vor trebui evacuate până pe 5 septembrie ca urmare a unui ordin semnat, luna trecută, de primarul general Sorin Oprescu.
Motivaţia oficială este eliptică: implementarea „Strategiei de Dezvoltare a Centrului Istoric”. Spaţiile a căror evacuare a fost impusă de primărie nu se găsesc doar în „Centrul Istoric”, ci şi pe Bulevardul Carol I sau în zona spitalului Colţea.
Consecinţa ordinului: zeci de pictori, gravori, tapiseri şi sculptori vor rămâne fără loc de creaţie, fiind nevoiţi ori să-şi ia ustensilele acasă, ori să-şi caute spaţii cu chirie.
Ordinul lui Kelemen Hunor
Aproape concomitent, Ministerul Culturii şi Cultelor a dispus evacuarea a 19 ateliere folosite de UAP pe strada Iulia Haşdeu, care au fost date în administrarea Centrului de Pregătire Profesională în Cultură (CPPC) - instituţie rămasă fără sediu după un proces în instanţă.
Cele 119 ateliere reprezintă aproximativ jumătate din fondul total de spaţii de creaţie de care UAP mai dispune. „Este un atentat major la cultura naţională. Atelierele sunt locurile de muncă ale artiştilor.
În spaţiile astea se realizează bunuri de patrimoniu naţional”, comentează Petru Lucaci, preşedintele UAP, cele două decizii luate, în paralel, de Primăria Capitalei şi de Guvern.
Cea mai mare colonie
O parte dintre atelierele vizate de ordinul lui Oprescu se găsesc într-un bloc-turn, cilindric, ridicat între războaie, peste drum de Banca Naţională. Clădirea, pe care încă mai supravieţuieşte firma „Tehnoimport”, găzduieşte cea mai mare colonie de artişti plastici din Bucureşti: 60 d