Invitat special la reuniunea diplomaţiei române, ministrul maghiar de externe Janos Martonyi a declarat azi că, în relaţia bilaterală Budapesta-Bucureşti "trebuie să ne concentrăm pe ce este relevant şi nu să ne pierdem în semantică". Sursa: AgerpresSursa: EPA
1 /.
"Ar trebui să ne concentrăm pe concepte precum regionalizare, descentralizare, identitate culturală, drepturi culturale", a spus şeful diplomaţiei ungare. Cât despre cuvântul autonomie, "ştiu că nu vă place foarte mult", a adăugat Martonyi.
Ungaria, care va prelua în 2011 preşedinţia semestrială a Uniunii Europene, a identificat deja mai multe proiecte relevante în care se bazează pe sprijinul concret al României.
"În perioada preşedinţiei ungare a UE se vor extinde frontierele Schengen în care vor fi înglobate România şi Bulgaria. Tot în această perioadă se va adopta Strategia Dunării care este foarte importantă pentru ambele ţări. Tot atunci urmează să se finalizeze tratativele privind aderarea Croaţiiei. Noi ne bizuim pe sprijinul României în toate problemele noastre cât vom deţine preşedinţia UE", a spus Martonyi.
Ungaria, invitată în proiectul AGRI
Un alt proiect la care Bucureştiul şi Budapesta ar putea colabora este AGRI (Azerbaidjan, Georgia, România Interconnector), care presupune livrarea de gaze naturale, în stare lichefiată, din Azerbaidjan în România.
Prezent la reuniunea anuală a diplomaţiei, ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri, Adriean Videanu, a declarat că Ungaria este interesată să participe la acest proiect, care prevede construirea a două teminale de gaz natural lichefiat, în Georgia şi în România.
Miniştrii energiei din România, Georgia şi Azerbaidjan au semnat deja, la Bucureşti, Memorandumul de Înţelegere în domeniul gazelor naturale lichefiate, iar în perioada imediat următoare,