Pe data de 6 mai 1990, Uniunea Sovietica permite locuitorilor Romaniei sa treaca granita in RSS Moldoveneasca fara a fi nevoie de acte. Desi frontierele erau deschise doar pentru cateva ore peste un milion de romani si basarabeni s-au adunat in dreapta si stanga Prutului pentru a reface o legatura rupta de aproape 50 de ani.
In urma eforturilor Ligii Culturale pentru Unitatea Romanilor de Pretutindeni, alaturi de Asociatia Culturala Bucuresti-Chisinau si Frontul Popular Moldova, s-a reusit convingerea lui Petru Lucinschi, prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din RSS Moldoveneasca pentru a sprijini si facilita organizarea acestui eveniment.
Autoritatile moldovenesti primesc si aprobarea Uniunii Sovietice in contextul politicilor reformiste initiate de Mihail Gorbaciov. Se stabilise ca pe data de 6 mai, intre orele 13:00 si 19:00, accesul intre RSS Moldoveneasca, ce inca era in componenta Uniunii Sovietice, si Romania sa se faca in mod liber.
Au fost infiintate opt puncte de trecere a granitei, anume Stanca-Costesti, Iasi-Sculeni, Falciu-Tiganca, Miorcani-Pererita, Albita-Leuseni, Ungheni-Pod Ungheni, Oancea-Cahul si Galati-Giurgiulesti.
foto: Valeriu Oprea
Primul pod de flori
In acea zi 1.200.000 de romani au participat la acest eveniment care se desfasura de-a lungul celor 700 de km de granita.
Sute de autobuze fluturand steagul romanesc formau coloane pe drumuri. Marile gari de tren din tara erau ticsite de oameni. Cei care ajunsesera deja asteptau cu anticipatie. La ora 12:00 au fost oficiate slujbe in bisericile din apropiere, ca la ora 13:00 sa se deschida punctele de trecere.
Granicerii au fost luati prin surprindere de numarul oamenilor prezenti, dar au facut tot posibilul ca evenimentul sa se desfasoare fara incidente. Numai pe la Un