Cum văd analiştii sfârşitul de an pe Bursă?
După un început de an marcat de creşteri furtunoase pe fondul aşteptărilor privind revenirea economică mondială şi un trimestru al doilea care a adus printre cele mai mari corecţii de pe Bursă din ultimii ani din cauza deciziilor dure de ajustare bugetară ale Guvernului, în iulie şi august piaţa a intrat într-o stare de apatie generală care s-a prelungit neaşteptat de mult.
Valoarea acţiunilor transferate pe Bursă în august a fost de numai 69,2 mil. euro, un nivel mai redus înregistrându-se doar în primele două luni din anul 2009 când cotaţiile principalelor titluri erau la circa jumătate din valoarea la care se află în prezent.
Luna septembrie ar putea aduce o dezmorţire a tranzacţiilor pe Bursă, dar s-ar putea ca evoluţia aceasteia să nu fie în sensul dorit de investitori, spun analiştii.
Pe plan extern, economia mondială este în dezaccelerare, iar mulţi investitori se tem de posibilitatea unei duble recesiuni în condiţiile în care băncile centrale nu mai au multe instrumente la îndemână. Pe plan intern, măsurile de ajustare bugetară sunt aşteptate să menţină economia pe scădere cel puţin în ultimele trimestre ale anului, iar riscul politic planează în această toamnă şi ar putea ţine străinii departe de Bursă până în primăvară.
Evoluţia Bursei de la Bucureşti a avut în ultimii ani un grad ridicat de corelare cu activitatea străinilor, urcând atunci când nerezidenţii au avut cumpărări nete şi scăzând când străinii au vândut masiv.
"În condiţiile în care în toamnă pe plan politic nu ne aşteptăm la nimic pozitiv, iar economia românească va continua să fie pe scădere, ca urmare a măsurilor de austeritate luate de Guvern, este puţin probabil ca investitorii străini să reintre pe Bursă. O activitate în creştere a străinilor va avea loc la începutul anului următor, odată cu listarea Fondului P