Anul de studii pentru profesorii şi elevii de la Gimnaziul din satul Corjova, raionul Dubăsari a început cu un incident. Cel puţin 50 de miliţieni transnistreni au blocat accesul elevilor şi părinţilor în incinta instituţiei de învăţământ sub pretext că ar fi minată, după care i-au lăsat să intre. Miliţienii s-au supărat şi pe administraţia şcolii care dorea să arboreze drapelul Republicii Moldova pe clădire.
Preşedintele Asociaţiei Promo-Lex, Ion Manole, organizaţie care îşi propune să apere drepturile omului din stânga Nistrului a declarat la RFI că ceea ce s-a întâmplat dimineaţă la Corjova „este o nouă provocare din partea administraţiei de la Tiraspol. Ar fi cazul ca autorităţile de la Chişinău să insiste asupra schimbării contingentului de pacificatori ruşi cu o misiune internaţională de civili. Pas cu pas se exercită presiuni asupra Chişinăului. Oficialii moldoveni trebuie să poarte direct negocieri cu Federaţia Rusă şi nu cu autorităţile nerecunoscutei republici nistrene”, a declarat Ion Manole.
Potrivit preşedintelui Promo-Lex, încă de la ora 5 dimineaţă, miliţienii transnistreni au ajuns pe teritoriul Gimnaziului şi erau pregătiţi să blocheze accesul copiilor în instituţie. Forţele de ordine erau poziţionate la fiecare 5 metri, mai spune Ion Manole, care a adăugat că şi la o şcoală de la Tighina( Bender) a avut loc un incident în dimineaţa zilei de miercuri, fără a oferi alte detalii.
Tot miercuri, 1 septembrie, atât vicepremierul pe reintegrare, Victor Osipov cât şi fostul consilier prezidenţial, Ştefan Urâtu, anunţă portalul ştirea zilei, nu au fost lăsaţi să ajungă la şcolile moldoveneşti cu predare în limba română din regiunea transnistreană, la ceremoniile prilejuite de 1 septembrie, începutul noului an şcolar.
Precizăm că satul Corjova se află oficial sub jurisdicţia Chişinăului, dar autorităţile transnistrene ţin sub con