Premierul ungar Viktor Orban a declarat că, la nevoie, un acord de creditare cu Fondul Monetar Internaţional este în interesul statului, însă spune că Ungaria nu are nevoie de acorduri care să permită fondului să dicteze statului politica economică, scrie Portfolio. hu.
Ungaria trebuie să adopte o politică externă mult mai dură şi ofensivă, a declarat Orban la începutul săptămânii la o întâlnire cu ambasadorii.
"Este în interesul Ungariei să coopereze cu FMI", a spus Orban. El a reamintit că fără linia de credit de la FMI economia maghiară "ar fi intrat în colaps".
"Noi interpretăm acordul cu FMI ca un acord de creditare. Fondul îl vede însă ca un acord care îi permite să dicteze politica economică. Ei bine, asta nu este în interesul nostru", a spus el. "Este în interesul Ungariei să semneze, la nevoie, acorduri regulate cu FMI. Nu vrem însă să încheiem acorduri care să permită FMI să intervină în probleme de politică economică, deoarece acestea ar limita în mod nenecesar autoritatea ţării şi spaţiul de manevră al guvernului, parlamentului şi politicienilor", a adăugat Orban.
Primul-ministru a mai spus că Ungaria are nevoie de "o politică externă mai curajoasă, pro-activă, care să aibă o latură ofensivă".
"Ungaria este o ţară care şi-a recăpătat vocea." Aşa a descris Orban schimbările politice din ultimele luni. În viziunea sa, acesta este un punct de pornire pentru diplomaţii maghiari, dar şi o încercare a statului de a ieşi în faţă în străinătate. El a spus că nu vrea ca ambasadorii să supraestimeze puterea politicii externe a statului, însă a avertizat şi de pericolul subestimării acesteia.
Încă din luna iulie când Ungaria a suspendat acordul cu Fondul, Orban declara că astfel statul şi-a recăpătat autonomia economică. El declara atunci că statul de la vest de România nu are nevoie de FMI, ci de Uniunea Europeană pentru a discuta