La doar 20 de kilometri depărtare de Cluj, pe văile Munţilor Apuseni, turiştii pot găsi peisaje care amintesc de Elveţia. Este vorba de o salbă de lacuri montane care încep din zona în care pădurile de foioase se amestecă cu coniferele şi se termină în regatul brazilor. Turiştii pot alege un traseu care şerpuieşte pe văile Apusenilor.
Lacul de la Gilău se află în apropierea comunei cu acelaşi nume, turiştii pot ajunge din Cluj prin comuna Floreşti. În Gilău există o păstrăvărie, de unde amatorii de peşte pot cumpăra tot timpul peşti proaspeţi. Pe malul lacului Gilău există un motel deosebit, unde, cu echivalentul a 15-20 de euro, turiştii pot servi masa. „Felurile preparate din peşte sunt foarte bune şi bucătăria respectă toate standardele", spune Michel Kleber, un turist francez aflat la pescuit. Lacul de la Gilău servea drept sursă de apă potabilă pentru oraşul Cluj-Napoca, pentru că apa din lac provine din izvoarele din Munţii Apuseni. Puţin mai sus pe munte, lacul de la Someşul Cald este situat la cinci kilometri depărtare de Gilău. În apropiere de şosea, malurile lacului s-au transformat într-o adevărată colonie de vile. Există şi un restaurant cu specific italian. Lacul este recomandat în special pescarilor amatori de somni.
Cei care ajung la lacul de la Someşul Cald pot zări şi lacul de la Tarniţa. Acesta este străjuit de un baraj înalt de aproximativ 100 de metri. Din vale, barajul pare un imens zid de cetate. Noaptea, el este iluminat spectaculos. Acest baraj este folosit şi pentru producerea curentului electric, cu ajutorul unei hidrocentrale. Lacul de la Tarniţa este frecventat deopotrivă de amatorii de sporturi nautice şi de pescari. „Mă duc frecvent la Coada Lacului, cu cortul. În septembrie este superb, pentru că pădurea începe să se îngălbenească şi totul se transformă într-o feerie", spune Marius Groza din Cluj. Ultimul din salbă, lacul din