OBSCENITATEA SECURITĂŢII. Poetul a semnat un denunţ obscen împotriva criticului Negoiţescu, homosexual declarat, şi a altor scriitori.
O relaţie intimă între un scriitor în floarea vârstei şi a carierei, celebru prin creaţia sa, orientarea sexuală şi viaţa boemă, şi un tânăr sărac dintr-un sat din Ardeal ce dorea să calce pe urmele poetului Arthur Rimbaud. Aceasta a fost premisa unui episod ce a zguduit lumea literară în primăvara lui 1977, imediat după dezastruosul cutremur. Protagoniştii erau criticul literar Ion Negoiţescu şi poetul Petru Romoşan.
Deşi relaţia dintre cei doi se consumase cu trei ani în urmă, Securitatea a reactivat-o în contextul politic creat de aşa-numita "mişcare Goma". După ce scriitorul Paul Goma a aderat printr-o scrisoare trimisă la Europa Liberă la Carta 77 (celebrul protest împotriva încălcării drepturilor omului iniţiat în Cehoslovacia de Vaclav Havel), Ion Negoiţescu i-a scris în martie o scrisoare de solidarizare, transmisă, de asemenea, la Europa liberă.
A-l aresta pe Ion Negoiţescu pentru atentat la siguranţa statului ar fi fost o greşeală strategică a Securităţii în condiţiile în care protestul viza printre altele încălcarea dreptului la liberă exprimare. Ca atare, Securitatea a preferat să-l acuze pentru homosexualitatea manifestă, pe atunci incriminată de Codul Penal. Cum Petru Romoşan fusese urmărit încă de când era elev de liceu, în perioada în care Ion Negoiţescu îi cultiva intens prietenia, sarcina a fost foarte simplă.
"M-a atenţionat că ar fi homosexual"
"Cârligul" a fost mai mult decât banal. Tânărul Romoşan nu avea viză de flotant, pretext sub care care a fost dus la Miliţie şi anchetat în legătură cu Negoiţescu.
"Cunosc că mi se pune în spate o legătură dezaxată cu Ion Negoiţescu. Întotdeauna am încercat să neg acest fapt. O fac şi acum. (...)Mi-este cu m