West Nile este un virus care a fost descoperit pentru prima data in 1937 in Uganda, intr-o provincie a Nilului de Vest, West Nile, si din acest motiv ii poarta numele. E un virus care provoaca o boala numita fie febra Nilului de Vest, daca are o forma mai severa, ajunge pana la meningita sau encefalita. Cam asta este in mare. Fiind descoperit din 1937, probabil exista de mai multa vreme, si a fost descoperit si in alte parti ale lumii, nu numai in Africa.
S-a constatat ca afecteaza atat omul cat si alte animale domestice, precum calul, cainii, pisicile, iepurii de casa. Ce s-a constatat este ca atat omul cat si calul sunt ultima statie a dezvoltarii acestui virus in sensul ca nu se trasmite de la om la om. Epidemia in randul cabalinelor cu acest virus nu s-a descris.
Unul dintre vectorii cei mai importanti care il transporta de pe un continent pe altul sunt pasarile. S-a constatat pe traseul pasarilor migratoare acest virus. Cine il aduce de la pasari la pisica, caine, animale de casa? Nimeni altul decat tantarul, unul din dusmanii nostri care ne provoaca atatea neplaceri. Dincolo de faptul ca nu ne lasa sa dormim noaptea si ne pisca, ne mai transmite si boli.
Exista posibilitatea transmiterii virusului de la animal la om?
In mod direct nu. Iarasi este nevoie de un vector si acest vector este tot tantarul. Tantarul este cel care transporta virusul.
Exista categorii de populatie mai expuse la acest virus?
Din ce s-a constatat pana acum, expusi suntem cu totii in momentul in care exista o populatie de tantari care transporta acest virus. Numai ca s-a constatat ca forme mai severe de boala fac persoanele peste 50 de ani. Risc mai mare de a dezvolta o forma mai severa de meningita sau encefalita sunt batranii, iar din randurile acestora s-au inregistrat pana