Autorităţile sunt în alertă din cauza deceselor porvocate de virusul transmis de ţânţari şi vor stabili măsuri de stârpire a insectelor. După primele victime făcute de ţânţari în România, Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a cerut în teritoriu să se ia măsuri pentru prevenirea şi combaterea îmbolnăvirii cauzate de micile insecte.
La nivel naţional, au fost investigate până în prezent peste 80 de cazuri pe fondul acestui nou virus ucigaş. Ministerul Administraţiei şi Internelor a cerut ca, în teritoriu, să se ia absolut toate măsurile pentru prevenirea şi combaterea îmbolnăvirii cauzate de înţepăturile ţânţarilor „ucigaşi". „În această dimineaţă, am primit dispoziţii clare de la MAI, pentru a efectua dezinsecţii pe raza judeţului Maramureş. Urmează ca vineri, în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, să stabilim exact măsurile care se impun a fi luate pentru campania de dezinsecţie la nivel de judeţ, precum şi substanţele utilizate şi sumele de care vor avea nevoie primăriile din teritoriu pentru realizarea acestor acţiuni", a declarat Dan Bucă, purtător de cuvânt al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş.
„Să nu facem din ţânţar armăsar!"
Primarii unităţilor administrativ-teritoriale din Maramureş sunt în ceaţă cu privire la măsurile cerute de către MAI. „Haideţi să nu facem din ţânţar armăsar! Nu ştiu ce măsuri trebuie luate, probabil vom fi informaţi după şedinţa de vineri. Da, avem ţânţari. Dar nu cred că este cazul să creăm panică în rândul cetăţenilor", a opinat primarul localităţii maramureşene Dumbrăviţa, Felician Ciceu.
„Am convocat toate structurile MAI din judeţ: pompierii militari, Poliţia, reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Maramureş, jandarmii, dar şi pe cei de la Direcţia de Sănătate Publică din judeţ, pentru şedinţa Comitetului Local pentru Situaţii de Ur