Trupele americane şi-au încheiat oficial misiunea de luptă în Irak. 7 ani şi jumătate după invadarea ţării, situaţia este însă în continuare critică în Irak, lucru pe care de altfel preşedintele Barack Obama l-a recunoscut în discursul pronunţat noaptea trecută la Casa Albă. Există încă tensiuni interconfesionale iar dacă al-Qaida a fost învinsă, organizaţia teroristă mai este prezentă în ţară" a recunoscut de partea sa şeful Pentagonului, Robert Gates.
Trupele americane şi-au încheiat oficial misiunea de luptă în Irak. 7 ani şi jumătate după invadarea ţării, situaţia este însă în continuare critică în Irak, lucru pe care de altfel preşedintele Barack Obama l-a recunoscut în discursul pronunţat noaptea trecută la Casa Albă.
"Mai avem multă treabă de făcut până ce Irakul va deveni un adevărat partener" a recunoscut Barack Obama. Şeful Casei Albe s-a abţinut să strige victorie cu toate că Bagdadul s-a declarat gata să preia ştafeta de la trupele americane. Discursul liderului de la Washington nu s-a dorit "un tur de onoare" şi nici un exerciţiu de "autosatisfacţie".
"Ultimele alegeri din martie trebuie să dea naştere unui guvern de coaliţie. Există încă tensiuni interconfesionale iar dacă al-Qaida a fost învinsă, organizaţia teroristă mai este prezentă în ţară" a recunoscut de partea sa şeful Pentagonului, Robert Gates.
Efectivele militarilor americani rămaşi în Irak au trecut sub pragul simbolic de 50 de mii faţă de 170 de mii câţi erau desfăsuraţi în momentele de mare tensiune precum anul 2007. O uriaşă masă de oameni mai rămâne totuşi la faţa locului dar începând de azi aceşti militari vor forma şi ajuta armata irakiană.
Potrivit calendarului propus de preşedintele american, ultimul GI's va părăsi Irakul cel mai târziu la finele anului viitor. Un program ce i-a îngrijorat pe unii resposnabili de la Bagdad.
Şeful statului major irak