Autorităţile speră ca ţânţarii să dispară în toamnă pentru că nu au bani pentru campanii de dezinsecţie. Nici măcar autorităţile locale din oraşe nu îşi vor suplimeta acţiunile de dezinsecţie, în ciuda pericolului de apariţie a îmbolnăvirilor cu virusul West Nile.
Primăria municipiului Zalău nu va efectua nicio acţiune de combatere a insectelor anul acesta, cu toate că nici în luna iulie nu s-a realizat aviotratamentul pe domeniul privat. Primarul Radu Căpîlnaşiu a argumentat că reducerea cheltuielilor materiale ale instituţiei a presupus şi reducerea contractului cu firma Coral Impex SRL.
Valoarea lucrărilor de dezinsecţie pentru anul 2010 a fost de peste 518.000 de lei. „Totalul pentru dezinsecţie şi deratizare în acest an este de 745.964,55 de lei, din care 594.000 de lei provin din taxa percepută de la populaţie”, a precizat Manuela Ghiuruţan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Zalău.
Potrivit viceprimarului Ioan-Radu Lazăr, în oraşul Şimleu Silvaniei s-a făcut o singură acţiune în acest an, în urmă cu aproximativ 2-3 luni, care a cuprins şi domeniul public şi pe cel privat. „Aş putea spune că în Şimleu nu sunt atât de mulţi ţânţari, încât să reprezinte un pericol. Dacă ar deveni obligatoriu să mai efectuăm o dezinsecţie, am face rost de bani, e mai importantă sănătatea populaţiei decât economiile la bani”, a declarat viceprimarul.
Administraţia locală din Cehu Silvaniei nu are programată pentru anul acesta nicio dezinsecţie, în afară de acţiunile care se desfăşoară periodic în şcoli. Iar anul trecut primăria şi-a permis doar un tratament de deratizare de 2.000 de lei. „Ar trebui să fac o modificare de buget prin hotărâre de Consiliu local să găsim sursa de finanţare, nu ar fi prea uşor dacă am fi obligaţi să organizăm o acţiune”, se plânge primarul Varga Andrei.
„Nu moare nimeni din cauza ţânţarilor...”
Primarul comunei V