Imitaţiile, obiectele înzorzonate şi culorile stridente se găsesc la noi la tot pasul. Pe zi ce trece suntem invadaţi de tot mai multe obiecte de prost gust, de decoraţiuni şi de articole vestimentare care ne deranjează privirea.
„Peste tot numai kitsch-uri!", spune revoltată Claudia S. Are 32 de ani şi nu se consideră o „expertă în artă", dar e convinsă că poate recunoaşte un produs de calitate dintr-o mie. „Dacă vorbim de obiecte sau de articole acceptabile ca preţ, vorbim clar de kitsch-uri. Rar găseşti ceva de calitate la preţuri bune.
Te îmbraci ieftin, arăţi ieftin. Îţi decorezi casa ieftin, arată fix aşa", spune Claudia. O deranjează la culme faptul că pieţele sunt înţesate cu tot soiul de nimicuri care de caremai sclipitoare, că oamenii care-şi construiesc case încearcă să le transforme în mici palate şi nu reuşesc decât să ridice construcţii dezgustătoare. „În ziua de azi vezi numai statuete strălucitoare sau din ipsos, tot soiul de chestii alambicate, nu seamănă o casă cu alta, parcă suntem într-un magazin cu fel de fel de lucruri, adunate care de pe unde...", spune Claudia.
Citiţi şi: Arta, văzută în 11.000 de feluri
Marius P., în vârstă de 35 de ani, se plânge mai mult de modul în care se îmbracă oamenii din jurul lui. „E adevărat că mie-mi plac hainele clasice, însă nu condamn îmbrăcămintea mai puţin convenţională. Dar când văd tinere şi chiar femei trecute de o vârstă îmbrăcate cu haine nepotrivite, pline de paiete şi de pietricele, în cinci sau şase culori, simt că «orbesc»", spune Marius. „Nici bărbaţii nu-s departe de femei, numai că parcă nu te izbeşte kitsch-ul aşa tare. Trăiesc cu impresia că la noi şi-a făcut apariţia un amestesc înfiorător între spiritul nostru balcanic şi invazia de chinezării... Monstrul ăsta ne înghite pe toţi încet-încet", crede Marius.
Aventuri la cumpărături
Dan A., în vârstă de 42