Miniştrii Cabinetului vor fi evaluaţi în funcţie de de restructurările pe care le-au făcut în ministere la întâlnirea din această seară dintre grupurile parlamentare ale PDL, premierul Emil Boc şi miniştrii săi şi preşedintele Traian Băsescu.
Peste 10.000 de posturi au fost eliminate din ministere în această vară printr-o serie de hotărâri de guvern, însă sunt şi ministere care nu au venit cu planuri de reorganizare. La Ministerul de Finanţe un plan aprobat prin hotărâre de guvern nu a fost posibil întrucât instituţia are în subordine o serie de entităţi - cum ar fi ANAF - care au fost aprobate prin lege, drept urmare nu pot fi reorganizate prin hotărâri de guvern, ci, eventual, prin ordonanţe de urgenţă, iar o astfel de ordonanţă nu a putut fi dată, potrivit Constituţiei, în timpul vacanţei parlamentare. Dacă ar fi fost dată, ar fi trebuit convocat Parlamentul în sesiune extraordinară. Însă de ce planul de restructurare a fost amânat până în vacanţa parlamentară, când nu a mai putut fi emisă o ordonanţă de urgenţă? Pentru că restructurarea Ministerului Agriculturii s-a făcut prin ordonanţă de urgenţă când a fost posibilă emiterea ei, adică înainte de vacanţa parlamentară.
La Ministerul Apărării nu există un plan de tăiere de personal, dar Gabriel Oprea nu-şi face probleme că va fi remaniat. Miniştrii s-au lăsat cu greu convinşi să facă restructurări. La Comunicaţii, Gabriel Sandu spune că, pur şi simplu, nu mai are de unde să dea afară oameni dintre cei 130-140 cu câţi a mai rămas după restructurarea de anul trecut. La fel şi la Ministerul Dezvoltării sau la Ministerul Transporturilor.
Ieri, preşedintele Băsescu i-a chemat la Cotroceni pe premier şi pe unii dintre liderii partidului - a fost a treia întâlnire din această vară dintre premier, preşedinte şi lideri ai PDL pe tema restructurării.
În această seară este probabil să se anun