Consiliul Judeţean a decis să reducă cu 834 mii lei bugetul pentru programele „Laptele şi cornul” şi „Fructe în şcoli”. În pofida subfinanţării programului, autorităţile susţin că nu vor fi probleme cu furnizarea alimentelor la şcolari şi preşcolari.
„Nu avem bani suficienţi pentru întreg anul şcolar, pentru că licitaţiile se fac pe an şcolar. Zilele acestea facem licitaţia şi vom găsi o madalitate pentru a completa suma de bani necesară”, a declarat Tiberiu Marc, preşedintele consiliului judeţean.
Din 2009, licitaţiile pentru furnizare de cornuri pentru elevi se face la nivelul fiecărei comune. Consiliul Judeţean achiziţionează doar produsele lactate. Tiberiu Csoka, vicepreşedintele CJ, a precizat că nu sunt bani nici pentru programul „Fructe în şcoli” care trebuie să înceapă la data de 1 noiembrie, dar că vor căuta să finanţeze merele elevilor din alte surse.
Unii le găsesc inutile
Primarii spun că nu au primit semnale cum că ar fi probleme cu furnizarea produselor lactate şi de panificaţie. Unii dintre ei au primit deja o paret din fonduri şi chiar au finalizat procedura de achiziţie a alimentelor pentru copiii şcolarizaţi.
„Am primit o parte din bani, dar întotdeauna banii s-au alocat în tranşe. Problema e că , din punctul meu de vedere şi din experienţa avută, produsele din lapte în mediul rural au utilitate zero pentru că fiecare are acasă lapte. Nu se consumă nici 5 la sută din ele. Ar fi mai bine dacă s-ar da salam sau altceva în loc. Produsele lactate rămân în băncile şcolii şi sunt o povară pentru administraţia şcolii care trebuie să se ocupe de depozitarea lor”, susţine Florian Bonţe, primarul comunei Sîg. În comuna Sîg sunt şcolarizaţi 90 de copii din clasele I-VIII şi aproximativ 30 de preşcolari.