Anual, după fiecare recoltă agricolă, procesatorii ies la rampă cu anunţuri privind majorarea preţurilor la produsele alimentare. Uleiul, pâinea şi carnea de porc vor fi mai scumpe din această toamnă, producătorii invocând motive precum anul agricol slab, cotaţiile bursiere sau seceta din Rusia.
Oricum ar arăta producţia de cereale, procesatorii de alimente sunt veşnic nemulţumiţi şi ameninţă în fiecare an că vor scumpi alimentele. Anul acesta, recolta nu a fost cea mai bună, dar nici cea mai slabă, dar procesatorii au păstrat tradiţia cu care ne-au obişnut şi au anunţat deja că vor scumpi produsele la poarta fabricii cu cel puţin 15%.
Citeşte şi:
Cel puţin 110 lei cheltuiesc părinţii pentru prima zi de şcoală. Vezi aici cât costă rechizitele
Aproape o sută de fermieri au huiduit Guvernul în faţa Prefecturii
Producţia de grâu este mai mică cu 30-40% decât anul trecut, dar cea de floarea-soarelui este mult mai bună decât în 2009. Producătorii de alimente nu ţin cont că puterea de cumpărare a românilor a scăzut, de la începutul anului, cu aproximativ 20%, că şomajul a crescut considerabil şi că am mai asistat la o majorare de peste 5% la toate produsele, în urma majorării TVA şi ameninţă din nou cu scumpiri.
Carne mai scumpă de Crăciun
Cei mai vehemenţi sunt cei din industria uleiului, a panificaţiei şi a cărnii de porc. Astfel, producătorii de ulei au majorat preţurile începând de ieri cu 15%, cei din panificaţie vor să scumpească pâinea cu până la 30% din această lună, iar crescătorii de porci şi procesatorii de carne vor apela şi ei la majorări de preţuri în maximum două luni.
„Mai stăm două luni cu actualele preţuri. Apoi ne vom decide cu cât vom scumpi, în funcţie de preţul cerealelor şi de cum va evolua salariul minin", a anticipat Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Cărnii de Porc.
Şi Viore