Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a urmat marţi traiectoria negativă impusă de marile pieţe externe şi a închis şedinţa în scădere cu 0,64 procente, pe fondul cererii reduse din piaţă, iar în luna august a consemnat un avans timid, de numai 0,37 procente. Bursele din SUA au închis şedinţa de tranzacţionare de luni în scădere cu până la 1,6%, pe cel mai redus rulaj de la începutul anului, iar cele mai importante pieţe europene consemnau, în jurul orei 16:30, scăderi de până la 0,9%, pe fondul îngrijorărilor investitorilor cu privire la o posibilă reintrare în recesiune. "Scăderile BVB vin pe fundalul global, piaţa bursieră din România rămânând strâns corelată cu pieţele externe. Corecţiile se datorează faptului că nu prea există cumpărători în piaţă, iar cel mai probabil vânzările au fost realizate de investitorii locali", a declarat directorul general al UniCredit CA-IB Securities, Liviu Giugiumică.
Preţurile acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au coborât, în medie, cu 1,07%, consemnând o uşoară revenire pe finalul sesiunii, în condiţiile în care la jumătatea zilei înregistrau o corecţie medie de 1,57%.
SIF-urile au consemnat cea mai mare corecţie din piaţă în această lună, de 2,74%.
Cele mai lichide zece acţiuni de la BVB, incluse în indicele BET, au scăzut cu 1,13%, în şedinţa de marţi, iar indicele extins, BET-XT, care înglobează evoluţia celor mai lichide 25 de companii listate inclusiv SIF-urile, era în scădere cu 1,19% la închiderea pieţei.
Indicele BET se situa, la închiderea şedinţei de marţi, foarte aproape de nivelul de la finele lunii iulie, în timp ce BET-XT a coborât în august cu circa 1,2%.
Acţiunile din sectorul energetic, a căror evoluţie este urmărită de indicele BET-NG, au înregistrat cele mai reduse pierderi şi au închis şedinţa cu o corecţie de 0,26%.
Totodată, sectorul energetic a avut