Alexandru Retegan este vicepreşedintele filialei Alba a Asociaţiei de prietenie România-China. Acesta se implică de peste 10 ani în proiectul privind promovarea relaţiilor dintre cele două ţări aflate în colţuri diferite ale lumii.
„Dacă până acum am întreţinut doar relaţii privitoare la schimburile culturale cred că a venit timpul să fructificăm şi relaţiile economice. Chiar dacă schimbul economic între cele două ţări a scăzut considerabil în ultima perioadă cred că nu este casă care să nu aibă cel puţin un produs fabricat în China“, a precizat Alexandru Retegan.
Înfrăţire între Alba şi Gansu
Înfrăţirea Consiliului Judeţean Alba şi provincia Gansu, în anul 2004, intermediată de asociaţie, a însemnat, printre altele, şi burse pentru studenţi români. „Au fost 10 locuri, dar am reuşit să găsim doar patru studenţi care să meargă să studieze în China“, a afirmat Alexandru Retegan. Cei patru studenţi au plecat deja în China, unde vor sta până în 2014. În ultimii ani, La Muzeul Unirii au fost organizate mai multe expoziţii despre cultura şi civilizaţia Chineză. Anul acesta muzeul a găzduit, timp de o lună, expoziţia de fotografie contemporană „China armonioasă - Aspiraţii şi visuri“.
În 2009, o delegaţie a provinciei Gansu, care are 25 de milioane de locuitori, a vizitat Alba şi s-a stabilit înfrăţirea oraşelor Alba Iulia şi Sebeş cu oraşe din această provincie. „În luna octombrie o delegaţie a judeţului Alba va merge în China pentru a semna documentele de înfrăţire. Voi merge şi eu pentru a găsi posibili investitori care să vină la noi în judeţ“, a completat vicepreşedintele asociaţiei.
Bustul lui Horea în China
Un simbol al judeţului Alba este deja prezent în China. „Pe un munte celebru din această provincie, unde se desfăşoară un festival tradiţional, a fost instalat un banner cu Târgul de Fete de pe Muntele Găi