Numărul firmelor active în Satu Mare a ajuns la 13.424, după ce în iulie 2009 erau luate în evidenţa Oficiului Registrului Comerţului 16.681 de persoane juridice. Reprezentanţii patronatului sătmărean cred că trendul de restrângere a activităţilor în mediul privat va continua în următoarea perioadă.
„Tot mai multe firme au început să îşi închidă activitatea încă de anul trecut, de la introducerea impozitului forfetar. Şi în prezent, în fiecare zi se înregistrează suspendări de activitate, radieri volunare şi dizovări. Nu există un domeniu de activitate în care cu preponderenţă să se restrângă activitatea, însă firmele mai mici, PFA-urile şi AF-urile, sunt printre cele mai numeroase“, spune Georgeta Bărar, şef de birou în cadrul Oficiului pentru Registrul Comerţului Satu Mare.
„Situaţia se va agrava pentru că toate măsurile luate în ultimul an nu au făcut altceva decât să dezavantajeze mediul economic. Nici acum, în ceasul al 12-lea, nu se concep măsuri de stimulare, ci dimpotrivă. Efectele ultimelor decizii, precum creşterea TVA şi scăderea salariilor din sistemul bugetar, se văd acum din plin. Consumul este într-o scădere accentuată, iar din această cauză vom asista în următoarea perioadă la mai multe falimente şi oameni fără locuri de muncă“, afirmă Ioan Rus, preşedintele Asociaţiei Patronatului Sătmărean. El susţine că nici măcar administraţiile locale nu au luat măsuri de stimulare a mediului privat, chiar dacă aveau pârghiile necesare. „Administraţia locală a decis anul trecut să majoreze cu 20% impozitele şi taxele locale, iar acum avem printre cele mai mari astfel de obligaţii anuale din ţară. Noi am fost împotriva acestor majorări de taxe“, mai spune Ioan Rus.
Camera de Comerţ fără surse de finanţare
Reprezentanţii Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură Satu Mare susţin că înainte de a derula programe de stimulare a med