Preţurile orientative din grila notarilor, de la care pleacă modul de calcul al onorariilor şi al taxelor într-o tranzacţie imobiliară, se reduc cu 10% de la 1 septembrie în Municipiul Bucureşti şi în judeţele Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov şi Teleorman.
Motivul este "evoluţia pieţei imobiliare din România în primele şapte luni ale anului 2010 ca urmare a influenţei recesiunii economice", potrivit Uniunii Notarilor.
Este pentru prima oară când declinul pieţei imobiliare îi face pe notari să schimbe grila în timpul anului, după mai bine de şapte ani de când ea se publică o singură dată pe an, la 1 ianuarie. Anul trecut însă, a mai fost operată o reducere de 15% în preţurile imobiliarelor, pentru a anihila deprecierea cursului de schimb, grila fiind exprimată în euro.
Unul din experţii evaluatori care se ocupă de realizarea Ghidului pentru notari este Marin Badea, cu firma Expert Valuation, spune că această ajustare de preţ a urmat tendinţa pieţei de scădere semnificativă anul acesta, fiind necesare revizuiri în condiţiile în care previziunile pentru 2010 s-au făcut tocmai în toamna trecută.
"Până la urmă, sunt nişte estimări pe baza unor informaţii pe care le avem în perioada august-septembrie a anului, în condiţiile în care Ghidul trebuie tipărit până la 1 ianuarie. Mai mult, sunt preţuri medii. Este destul de greu de spus că 1 mp de teren costă o anumită sumă. Un teren din aceeaşi zonă, aceeaşi stradă poate costa mai mult dacă se află la interesecţia cu o altă stradă sau dacă este în capătul străzii cu o ghenă de gunoi alături", spune Badea.
Camelia din Bucureşti are de vânzare un apartament de trei camere în zona Unirii pe care cere 125.000 de euro. Potrivit grilei de evaluare a notarilor, tipul de apartament pe care îl are este evaluat la 104.000 de euro. Luând în calcul şi noua reducere de 10% a preţurilor, apartamentul ei ar aj