Balaurul bondoc, noua specie de dinozaur descoperită după analizarea unui schelet scos dintr-un complex de la Sebeş, judeţul Alba, a fost unul dintre cei mai teribili prădători ai vremii sale, spune unul dintre autorii studiului. Sursa: Mick Ellison (American Museum of Natral History)
Muşchii foarte puternici ai membrelor posterioare şi ghearele excelente pentru a înşfăca şi a sfâşia hrana fac cercetătorii să declare noul dinozaur, "botezat" româneşte balaur bondoc, cel mai teribil prădător de uscat de acum 70 de milioane de ani.
Evz.ro a publicat ieri articolul care anunţa descoperirea. Revenim astăzi cu un interviu cu Zoltan Csiki, de la Laboratorul de Paleontologie al Universităţii din Bucureşti, co-autor al studiului care anunţa descoperirea, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, revistă săptămânală a Academiei de Ştiinţe din Statele Unite.
evz.ro: Unde şi când a fost descoperit scheletul fosilizat? Au fost găsite şi alte fosile în acea zonă, vorbim de un complex?
Zoltan Csiki: În apropierea localităţii Sebeş Glod, din judeţul Alba, în august anul trecut (aproximativ acum un an). Există şi alte resturi de fosile în straturile respective, inclusiv dinozauri şi reptile zburătoare (pterozauri), iar în regiunea mai largă (zona Sebeş - Alba Iulia), se cunosc deja foarte multe fosile de animale şi plante, care permit reconstituirea unui întreg ecosistem.
Este o nouă specie de dinozaur? Cum arătau aceste animale, cu ce se hrăneau, ce le făcea diferite faţă de restul dinozaurilor?
De ce "balaurul bondoc"? – evident este o specie nouă, de aceea poartă un nume unic. Era în mare parte asemănător velociraptorilor, cunoscuţi din Jurassic Park (partea I), dar cu o constituţie ceva mai robustă a părţii posterioare a corpului. Lungimea animalului se poate estima la aproximativ 2-2.2 m, iar greutatea