Preşedintele american Barack Obama a anunţat în mod oficial, marţi seară, că "misiunea de luptă a Statelor Unite în Irak s-a încheiat".
Deşi ultimul convoi cu trupe de luptă americane a părăsit Irak încă de acum două săptămâni, Obama a aşteptat să facă acest anunţ până marţi seară, acesta fiind termenul pe care l-a anunţat încă din februarie pentru retragerea trupelor.
Obama a avut grijă să nu repete ceea ce a ajuns să fie considerată una dintre cele mai mari greşeli ale predecesorului său, George W. Bush, care, în mai 2003, a ţinut un discurs triumfător în timp ce pe un portavion american se desfăşura un afiş pe care scria "Misiune îndeplinită".
Şapte ani mai târziu, Obama declară, din nou, sfârşitul războiului din Irak, dar în limitele sobrietăţii de la Casa Albă.
Cum misiunea militară a luat sfârşit, Obama a spus că acum e timpul ca cetăţenii să se unească şi să construiască o viaţă mai bună pentru toţi americanii.
"Cea mai urgentă sarcină a nostră este de a revigora economia şi de a le oferi locuri de muncă americanilor care au rămas şomeri. Va fi dificil, dar în zilele ce urmează aceasta trebuie să fie misiunea noastră ca popor şi responsabilitatea mea ca preşedinte", a spus Obama în cadrul unui discurs televizat de la Biroul Oval.
Preşedintele a declarat că încetarea războiului din Irak "este în interesul Statelor Unite", relatează CNN.
În Irak se mai află mai puţin de 50.000 de militari americani, după o misiune de şapte ani, în cursul căreia au murit mai mult de 4.400 de soldaţi, conform unui bilanţ AFP. Obama a anunţat că militarii care vor mai rămâne în Irak până la sfârşitul anului 2011 vor avea ca misiune "consilierea şi susţinerea" forţelor irakiene.
"Americanii ucişi în Irak şi-au dat viaţa pentru valorile care au dăinuit în inimile poporului nostru de peste două secole, au luptat î