Zoom Despre autor
Zoe Petre este istoric, publicist şi om politic. Profesor universitar de istorie antică, epigrafie greacă şi latină, Zoe Petre a fost decan al Facultăţii de Istorie, dar şi profesor asociat la universităţi cu renume din Franţa, SUA şi Marea Britanie.
Doar în Ţara Minunilor, unde se rătăceşte Alice, eroina lui Lewis Carroll, regina poate să strige din zece în zece minute „Să i se taie capul!” Una dintre cele mai severe definiţii ale statului este cea care consideră că statul este unicul deţinător al dreptului legitim de exercitare a violenţei într-un teritoriu anume.
Limitele acestui drept erau considerate însă încă din Antichitatea greco-romană ca definitorii pentru caracterul statului respectiv. Într-o cetate bine rânduită, legile se aplică riguros, dar cu moderaţie, iar reprezentanţii statului, ca persoane, nu au dreptul de a exercita după bunul plac violenţa asupra concetăţenilor lor. Dimpotrivă, magistraţii au cei dintâi datoria de a nu aplica decât acea constrângere care e indispensabilă pentru respectarea legii.
Când Eschil a vrut să pună în scenă excesul exercitării puterii, el a inventat o versiune proprie a mitului lui Prometeu, în care poruncile arbitrare ale lui Zeus sunt aduse la îndeplinire de doi slujitori muţi – Kratos, adică puterea, şi Bia – adică violenţa fizică, abuzul de putere.
După tradiţie, la sfârşitul sec. VI a.Chr., regele etrusc care domnea asupra cetăţii fusese alungat de la Roma fiindcă fiul (sau ginerele) lui violase o respectabilă matroană, soţia unuia dintre cetăţenii de vază ai Romei. Tarquinius era un tiran, care devenise stăpân al cetăţii asasinându-şi predecesorul, drept care fusese supranumit Superbus, cel Trufaş.
Titus Livius, istoricul contemporan cu Augustus care ne-a lăsat cea mai completă istorie a Romei de la întemeiere, Ab Urbe Condita, povesteşte că, în timp ce ro