Un asistent neonatolog poate veni să vă înveţe trucuri privind prepararea hranei, potolirea colicilor, efectuarea masajului la copilul mic.
Monica Drăghici (30 de ani) are o fetiţă de numai 3 luni şi îşi aminteşte cu emoţie momentul în care a adus-o acasă de la maternitate. „Nu ştiam prea multe despre cum se creşte un copil, dar într-un final m-am descurcat. Soacră-mea îmi băga în cap numai tâmpenii, cum ar fi, de exemplu, să îi dau zeamă de lămâie când sughiţă, dar până la urmă m-am lămurit de unele lucruri de pe internet, din cărţi, de la medicul de familie", spune Monica. În situaţia ei sunt multe alte tinere mămici, care astăzi ar putea fi ajutate de firme specializate.
Trainingul complet cuprinde trei vizite
Un asistent neonatolog, angajat de firmele care oferă servicii la domiciliu, poate veni acasă şi oferi traininguri pentru tinerii părinţi. De asemenea, sunt pediatri care, pentru un ban în plus, sunt dispuşi să acorde consultanţă la domiciliu şi să explice pe îndelete toate informaţiile care ţin de creşterea şi dezvoltarea copilului, regulile generale privind igiena, vestimentaţia, alimentaţia ori calendarul vaccinărilor. „Astfel de servicii la domiciliu pot fi utile mai ales celor care nu au prin preajma lor părinţii, socrii sau care pur şi simplu nu vor să apeleze la aceştia. Mai sunt şi cei care nu au văzut în viaţa lor cum se creşte un copil", spune medicul Bogdan Stănescu, director medical la Sanacas, firmă specializată în servicii medicale oferite acasă.
Programul pentru tinerele mămici constă în deprinderea unor tehnici, manevre şi chiar a unor mici trucuri privind alăptarea, îmbăierea, masajul, prepararea şi diversificarea hranei, abordarea colicilor. „Sunt mulţi părinţi care citesc şi au cunoştinţe, dar pe unele nu ştiu cum să le aplice", explică Bogdan Stănescu. La Sanacas, o şedinţă cu asistentul neonatolog costă 150 de le